onsdag 23 mars 2011

Svarta smycken

En sorts smycken som jag har en speciell kärlek till är sorgsmycken. Inte bara på grund av vad de representerar utan mest av allt för att de är vackra. Självklart är det också intressant med smycken som har något att berätta.

Halsband av kolpärlor i olika längd och variant

Modet med sorgsmycken kopplas samman med prins Alberts död i England år 1861. Det bestämdes att svarta smycken skulle bäras med hovets sorgdräkt och drottning Victoria, prins Alberts änka, sågs ofta bära stenkolssmycken. Därefter blev dessa smycken mycket populära. 

Enligt svenska etikettsregler, vid sekelskiftet 1900, var de enda smycken som accepterades till sorgdräkt sorgsmycken och vigselringar. Under 1920- och 30-talet tycks sorgsmycken komma i ropet igen. Då förekommer en massproduktion av små broscher i försilvrad metall med facetterade agater. 

Pärlorna är matta, blanka och pärlemorskimrande





Det material som till största delen användes vid sorgsmyckestillverkningen var svart kol som stenkol, beckkol, svart brunkol, svart bärnsten, jet, fransk jet eller gagat. Som imitation har ofta använts svart glas och backelit.

Då var det slut på den historielektionen. Det är faktiskt ganska svårt att hitta information om sorgsmycken eller begravningssmycken som det också kallas. Det är synd tycker jag då det är vackra och välarbetade smycken med intressant historik. Jag bär dem både till vardags och till fest. 

Här är några fler varianter från min samling.

Broscher av svart glas och backelit

Armband av svart glas

4 kommentarer:

  1. Underbart vackra Suz! Jag har också ett halsband i svart stenkol, men det är precis för litet :( Säg till om du ska auktionera ut nått!

    SvaraRadera
  2. Tycker du ska skriva en bok om dina fina gamla vintagesmycken! =)

    Kram
    L

    SvaraRadera
  3. Ja det vore ju igen dum idé Lillie!

    SvaraRadera
  4. thanks for the post guys..Feel confident and smart when you wear trendy fashion jewelry. Make sure you stay in informed about the latest happening and new launches in the fashion jewelry world.

    SvaraRadera